recept: Szűzpecsenye gombával, kelbundában, Kifőzde
Szűzpecsenye gombával, kelbundában
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

2 sertés szűzpecsenye,
40 dkg gomba,
1 fej vöröshagyma,
8-10 nagy kelkáposztalevél,
só, őrölt bors, pirospaprika, zsír






A káposztát megtisztítjuk, megmossuk, leveleire szedjük és sós vízben 2-3 percre leforrázzuk, blansírozzuk. Lecsöpögtetjük.
A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, és az apróra vágott, forró zsíron megfonnyasztott hagymához adjuk. Megsózzuk, borsozzuk, majd addig pirítjuk, míg kezd hajlékonnyá válni. Ekkor meghintjük pirospaprikábal és addig pároljuk, míg ki nem engedi a levét. Ekkor leszűrjük, félretesszük (a levét is). A húst megtisztítjuk, lehártyázzuk, megmossuk, majd teljes hosszában egy spirál alakú bevágást ejtünk rajta, hogy szép nagy téglalap alakúra kinyitható legyen. Húsklopfolóval kicsit kiveregetjük, a külsejét megsózzuk és meghintjük borssal és pár percig pihentetjük.
Ezután megfordítjuk, és megtöltjük a gombával. Feltekerjük, fehér cérnával megkötözzük, ha kell, fogpiszkálóval is megtűzzük. Forró zsírban körbe-körbe enyhén piroskásra sütjük.
A káposztaleveleket kiterítjük és megsózzuk, belecsomagoljuk a töltött szüzeket. Megtűzzük fogpiszkálóval, hogy ne essen szét, majd a hús zsírjával kizsírozott sütőedénybe fektetjük, a gomba levével megöntözzük, az edényt befedjük, és 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 10 perc után visszavesszük 170-180 fokra, és így pároljuk 40 percig. Ekkor megszúrjuk, és ha kész, 10 perc pihentetést követően tálaljuk.
Köretnek párolt rizst adhatunk, vagy speciális krumplipürét:
A káposzta belsejét kockára vágva, személyenként 2 közepes krumplit megpucolva és feldarabolva a blansírozó lében megfőzünk, és pár kanál vajjal, némi sóval, kevés lében botmixerrel pépesítjük.
Savanyúságot nem igényel, de ha valaki kér hozzá, biztos akad egy kis kovászos vagy csemege uborka.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: párolt rizs
 krumplipüré
 kovászos uborka

Forrás: A szabadkai Oszlár László ötletét kiforgatva készült.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2010.03.17. Utoljára frissítve: 2010.03.17.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 napja (2024-04-27 18:36:30 - 2.06)
Hozzászólások:

Gabi (2010-11-23 20:19:00):
Hm, ez nagyon finom lehet :)

Megjegyzés a recepthez